Afzien & Overleven

Een eerbetoon aan mijn vader en familie.

Als eerbetoon aan mijn vader en familieleden heb ik besloten om het levensverhaal van mijn vader vast te leggen in een boek.

Het leven van mijn vader kende naast verschillende avonturen ook vele turbulente gebeurtenissen, waarin hij meerdere keren aan de dood wist te ontsnappen.

Nu op 93 jarige leeftijd vertelt hij openlijk over zijn verleden en haalt hij ook traumatische herinneringen op. Hoe wist hij samen met zijn broer, zusters en stiefmoeder, het Jappenkamp Moentilan alsook de Bersiap periode te overleven? En hoe was het om als 15 jarige jongen vanuit Batavia te gaan varen op het hospitaalschip de Ophir en vanuit Amsterdam te gaan varen bij de VNS (Vereenigde Nederlandsche Scheepvaartmaatschappij) en de KNSM (Koninklijke Nederlandsche Stoomboot Maatschappij)?

Op 21 jarige leeftijd vertrok hij in 1952 voor het eerst naar Zuid-Korea, om zich aan te sluiten bij het 38e Regiment van de 2nd 'Indianhead' Infantry Division en te vechten in de Korea-oorlog. Hij verteld openlijk over de barre omstandigheden, hoe hij gewond is geraakt en hoe het was om na 65 jaar terug te keren naar Zuid-Korea. Ook verteld hij over zijn ervaringen als beroepsmilitair en over zijn uitzending naar Nieuw-Guinea in 1961.

Hij deelt de lessen en avonturen van zijn leven en hoe hij is omgegaan met de gevolgen van diverse schokkende gebeurtenissen.

Als oorlogsslachtoffer, veteraan en pelotonscommandant van de Vereniging Oud Korea Strijders, neemt hij nog ieder jaar deel aan diverse officiële aangelegenheden en herdenkingen om de slachtoffers en zijn kameraden te herdenken en eer te blijven bewijzen.

Hoofdstukken

  • Hoofdstuk 1 (1931)

    Den Helder, 15 Oktober 1931

  • Hoofdstuk 2 (1933-1935)

    Met de boot SS Costa naar Curaçao

  • Hoofdstuk 3 (1935-1938)

    Holendrechtstraat 7, Amsterdam

  • Hoofdstuk 4 (1938-1941)

    In 1938 emigreerden we naar Nederlands-Indië, volgden mijn vader die door de marine werd uitgezonden, een nieuw begin in onbekend land.

  • Hoofdstuk 5 (1942-1945

    Het Oog van de Storm
    Het Jappenkamp Moentilan: overlevingsstrijd tijdens Japanse bezetting. Bersiap-periode volgt, gekenmerkt door geweld en chaos in de nasleep van onafhankelijkheid.

  • Hoofdstuk 6

    Wilhelminakamp, Singapore 1946: een toevluchtsoord voor Nederlanders, symbool van veerkracht en solidariteit in de nasleep van de Tweede Wereldoorlog.

  • Hoofdstuk 7

    In 1946 speelde de MS Ophir een cruciale rol, vervoerde naoorlogse passagiers en goederen, en markeerde een nieuw begin op zee.

  • Hoofdstuk 8 (1947)

    Terugkeer naar Nederland, MS. de Tegelberg

  • Hoofdstuk 9

    Diamantstraat, Amsterdam

  • Hoofdstuk 10 (1948)

    Avontuurlijke zeereizen rond Afrika en de Nederlandse Antillen met VNS & KNSM.

  • Hoofdstuk 11 (1952)

    De Korea Oorlog: Verdeeldheid en strijd in het hart van Azië.

  • Hoofdstuk 12 (1961)

    Strijd en diplomatie: Nederland's laatste stand op Biak, Nieuw-Guinea.

  • Hoofdstuk 13 (1963)

    Seedorf, Duitsland
    (41e Genie Bat)

  • Hoofdstuk 14

    Einde militaire dienst

  • Hoofdstuk 15 (1982)

    Een nieuw begin
    . Ceintuurbaan, Amsterdam

  • Hoofdstuk 16

    De Vereniging Oud Korea Strijders

  • Hoofdstuk 17 (2017-2019)

    Revisit, Zuid-Korea.

  • Hoofdstuk 18 (2018)

    Nog een laatste wereldreis.

  • Hoofdstuk 19 (2023)

    14 oktober 2023.

    Een nieuw begin van ons familieverhaal.

  • Hoofdstuk 20 (2023)

    Dankbetuiging door Koning Willem Alexander & President van de Republiek Korea, Yoon Suk Yeol

In de media

 

Muziek- en dansvoorstelling in AFAS Live Amsterdam

Een klassieke Koreaanse muziek- en dansvoorstelling. Samen met het koningspaar en met de Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol en zijn vrouw, die de voorstelling hadden aangeboden, bezochten wij de voorstelling in AFAS Live.

De voorstelling is de afsluiting van het tweedaagse staatsbezoek van de president aan Nederland. Na afloop namen Willem-Alexander en Máxima afscheid van president Yoon en zijn vrouw.

Het was de eerste keer dat een Zuid-Koreaanse president in Nederland was voor een staatsbezoek. Eerder op woensdag ontmoetten de koning en de president onder meer Nederlandse veteranen van de Koreaoorlog.

 

Bezoek aan Z.M. Koning Willem-Alexander en President van Zuid Korea

Z.E. Mr. Yoon Suk-yeol

De Koning en president Yoon gaan in gesprek met Nederlandse veteranen van de Koreaoorlog. Tijdens de ontmoeting op het Koninklijk Paleis Amsterdam wordt stilgestaan bij het verleden van de bilaterale relatie tussen Nederland en de Republiek Korea.

 

NOS: Met het Oog op Morgen

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol komt vandaag naar Nederland voor een staatsbezoek. Onderdeel van het programma is een ontmoeting met Nederlandse veteranen van de Korea-oorlog. Eén van hen is de 92-jarige Herman van der Leelie.

“Het was in de vijftiger jaren in Nederland heel moeilijk", vertelt Van der Leelie. "Al helemaal voor een figuur als ik, die uit Indië kwam. Ik had daar al 3,5 jaar in een jappenkamp gezeten. En hier in Nederland werden we niet vrolijk ontvangen." "Toen brak in '50 die oorlog uit. Aangezien de Nederlandse regering geen dienstplichtige soldaten mocht sturen, zijn er vrijwilligers gestuurd. Nederland was arm, er was helemaal geen werk, het was echt niet zo best hier. Dus ik ben ook naar Korea gegaan."

Min 30 graden
"Ik kwam daar aan met een troepenschip en 's nachts zat ik al op de trein naar het front", zegt Van der Leelie. "Ik was een jongetje van net 21. En meteen lagen we onder vuur." "De kou was niet te harden. Het vroor 30 graden en de ritssluiting van onze slaapzak mocht niet dicht. Want bij een aanval kon je met een bajonet tegen de grond worden geprikt in je slaapzak. En dus waren er mensen die bevroren vingers en tenen hadden."
Geen spijt
"Ik heb er geen spijt van. Je wordt er sowieso wijzer van. Ik wil niet zeggen dat ik trots ben dat ik daar geweest ben, maar ik ben wel blij dat ik de Zuid-Koreaanse bevolking heb kunnen helpen.”

 

NPO1: Villa VdB

Vandaag 73 jaar geleden vertrokken Nederlandse vrijwillers voor de VN naar het Koreaanse front. Eén van die vrijwillers is de nu 92-jarige Herman van der Leelie. Hij vertelt over deze tijd in Villa VdB.

 

Korea - De oorlog die nooit eindigde

Voor het ontstaan van de oorlog in Korea moeten we terug naar 1945. Japan, kolonisator van Korea, is één van de verliezers van de Tweede Wereldoorlog. Het raakt Korea kwijt, maar dat betekent niet per se goed nieuws voor de Koreanen. Het land wordt een speelbal in de Koude Oorlog, waarbij noord en zuid tegenover elkaar komen te staan. Het noorden wordt gesteund door de Sovjet-Unie en China, het zuiden door de VN onder leiding van de Verenigde Staten. Met de inval van het noorden in Zuid-Korea in 1950 begint de oorlog. Met ook een Nederlands detachement.

Andere Tijden - NTR: NPO

 
Herman van der Leelie (BNNVARA)

De Vergeten Oorlog

Onder zware druk van de Verenigde Staten raakte Nederland in 1950 opnieuw verwikkeld in een gewapend conflict: de Korea oorlog. Nederland was pas vijf jaar bevrijd en had net een koloniale strijd in Indonesië achter de rug. Het land was een beetje oorlogsmoe. Toch zond de regering meer dan 4700 militairen naar het front, voor het merendeel vrijwilligers die vaak geen idee hadden waar ze nou precies op afgestuurd werden. “Ik wist niet eens waar Korea lag,” zegt een oud-strijder.

 
de_volkskrant.jpg

Deze Korea-Veteraan is niet onder de indruk van Kim Jong-un

'Die oorlog komt er echt niet', zegt Korea-veteraan Herman van der Leelie (86) stellig. Hij vertrok in 1951 op 21-jarige leeftijd naar de Zuid-Koreaanse stad Busan en diende in totaal een jaar tijdens de Koreaoorlog. De veteraan volgt het nieuws over de oplopende spanningen in Noord-Korea op de voet. Bang dat de Noord-Koreaanse president Kim Jong-un zijn oorlogsdreigementen uitvoert, is hij niet.

 
Expositie Hendrick Hamel Museum

Expositie in het Hendrick Hamel Museum

Via de Vereniging Oud Korea Strijders kwamen de dames in contact met veteraan van der Leelie. ,,Een opvallende parallel is dat hij net als de opa van Jihyun zijn ervaringen in grote lijnen schetst. Ze zijn beiden gewond geraakt, nota bene aan dezelfde arm. Beiden moesten na de oorlog gewoon verder met hun leven.''

 
Herman van der Leelie

Bijna 70 jaar geleden streden ‘onze jongens’ ook in Korea, maar niet om olympisch goud

In augustus 2017 keerde Van der Leelie voor het eerst terug naar Korea. Terwijl kameraden al vaker waren gegaan, moest hij er eerst niets van hebben. “Ik wilde er niet aan. De Koreanen waren namelijk ook de kampbewakers in Nederlands-Indië. Maar mijn zoon wilde meer van mijn missie weten.” Het werd een bijzondere ervaring.

 
Korea expositie in het Milietairmuseum te Soest

‘Beter iets dan niets’

Ze streden jarenlang voor een monument. Een herdenkingsplek om de 123 gesneuvelden te eren en de Korea-oorlog niet te vergeten. 67 jaar dato is dat er gekomen, in de vorm van een vaste expositie in het Nationaal Militair Museum in Soest.

“Het is rijkelijk laat en eerlijk gezegd veel te klein, maar deze mini-expositie is beter dan niets”, reageert de 86-jarige Korea-veteraan Herman van der Leelie.

Evenementen